Śliwka, migdały, marcepan? 0
Śliwka, migdały, marcepan?
Bohaterem tego wpisu jest śliwka. Czy to nie jest wspaniałe, jak natura pięknie potrafi łączyć kolory? 💙💛💜
 
 
 
Nazwa systematyczna: Prunus domestica L.
Rząd: różowce
Rodzina: różowate
Rodzaj: śliwa
Wygląd: Nieduże drzewo dorastające do ok. 10 m wysokości, w zależności od odmiany

Źródło: https://www.freepik.com/free-photo/fresh-organic-plums-detail-on-a-white-background_2760835.htm

 
 

Źródło: https://www.freepik.com/free-photo/baking-a-plum-cake_2758175.htm

Olej śliwkowy po raz pierwszy został użyty we Francji w przemyśle spożywczym, jako idealny zamiennik dla oleju ze słodkich migdałów. Wszystko dlatego, że dodany w niewielkiej ilości nadawał piękny aromat marcepanu. Mieszany był z innymi olejami, właśnie dla nadania naturalnego aromatu.

 

Śliwki znane są nam ze swoich właściwości leczniczych, jak poprawa perystaltyki jelit, ponadto są silnymi antyutleniaczami a co za tym idzie mają działanie prewencyjne przeciw nowotworom. Wywierają pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, są źródłem błonnika i potasu.

 

Źródło: https://www.freepik.com/

 

Olej śliwkowy tłoczy się z pestek, to w nich drzemie głębia zapachu marcepanu, czy migdałów (jakie związki odpowiadają za zapach marcepanu przeczytacie niżej 👇 Zacznijmy najpierw od krótkiej charakterystyki oleju, czym tak naprawdę się wyróżnia i jakie ma właściwości dla naszej skóry.

 

Przede wszystkim olej ten zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT, które pełnią rolę składnika aktywnego-budulcowego, biorą udział w procesach fizjologicznych w skórze). Jednym z nich jest kwas oleinowy - omega-9 (średnia zawartość to ok. 60%) oraz kwas linolowy (omega-6) ok. 15%
 
Kolejnym ważnym elementem jest wysoka zawartość tokoferoli (powyżej 800 ppm), co oznacza, że olej jest odporny na utlenianie, a co za tym idzie jest trwalszy.
 
 
__________
 
Kwasy Ω
__________
 
 
 
Zastanawialiście się kiedyś skąd cyfry 3, 6, 9 w nazwach kwasów omega? Nie są nadane przypadkowo. Oznaczają obecność wiązania podwójnego w łańcuchu, a konkretnie miejsce występowania w łańcuchu węglowym. Dla kwasów jednonienasyconych mamy jedno wiązanie podwójne, a dla kwasów wielonienasyconych więcej niż jedno takie wiązanie.
 
 
Jak dzielimy kwasy omega?
  • jednonienasycone kwasy tłuszczowe (z ang. MUFAs).
Przykładem jest kwas omega-9 do którego zaliczyć możemy kwas oleinowy, kwas erukowy
  • wielonienasycone kwasy tłuszczowe (z ang. PUFAs).
Przykładem są kwasy omega-3, do którego zaliczamy: kwas α-linolenowy (ALA), kwas eikozapentaenowy (EPA), kwas dokozaheksaenowy (DHA) oraz kwasy omega-6, zaliczamy do nich: kwas linolowy (LA), γ -linolenowy (GLA)
 

Dlaczego kwasy tłuszczowe nazywamy kwasami? Kto wie, ręka w górę

 

Górki w łańcuchu poniżej to węgle (C), zaś część oznaczona 1️⃣ to grupa karboksylowa -COOH (pochodząca od kwasów karboksylowych). Dlatego nazywamy je kwasami 😉 Sami zobaczcie ⬇️
 
 
 
 

To teraz kilka właściwości płynących ze stosowania oleju śliwkowego 👩‍🔬

⚗️ dzięki dużej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) zapewnia równowagę lipidową skóry;
 
⚗️ zapobiega utracie wody i nadmiernemu jej odparowywaniu, poza tym olej jest niezwykle lekki i nie sprawia przy tym wrażenia ciężkości na skórze;
 
⚗️ zawarty w oleju kwas oleinowy ma zdolność do transportowania innych kwasów tłuszczowych - wielonienasyconych (z ang. PUFAs), co zwiększa penetracje skóry oraz zmiękczanie (uplastycznianie) warstwy rogowej naskórka;
 
⚗️ zaś obecność wielonienasyconych kwasów tłuszczowych zwiększa produkcję eikozanoidów (czyli produkty przemian wielonienasyconych kwasów tł.), dzięki którym skóra jest zdrowa, co więcej uszczelniają warstwę ochronną;
 
⚗️ obecność fitoseroli (sitosterol, stigmasterol, kamesterol) utrzymują skórę w dobrej kondycji. Co ciekawe rośliny wytwarzają sterole po to, aby obronić się przed roślinożercami!;
 
⚗️ bardzo duża zawartość witaminy E, a także steroli jest w stanie opóźnić procesy utleniania a tym samym degradacji komórek.
 
 
 __________
 
Ciekawostka
___________
 
 
Olej śliwkowy pięknie pachnie, to już wiemy i znamy doskonale. Rodzi się pytanie, czy wiecie co odpowiada za ten zapach?
 
 
Za piękny zapach marcepanu odpowiada kilka związków chemicznych. Jednym z nich, a zarazem głównym związkiem jest amigdalina, zwana inaczej witaminą B17
 

https://www.freepik.com

 

oto ona:

 

Amigdalina. Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Amygdalin_structure.svg

Amigdalina jest organicznym związkiem z grupy glikozydów występuje w nasionach/pestkach wielu roślin z rodziny różowatych: śliwka, słodkie migdały, wiśnia, brzoskwinia.

 

Warto jeszcze wspomnieć o jednym związku chemicznym, jakim jest γ-Dekalakton, związek z grupy laktonów, wygląda tak:

 

To on nadaje ciepłą nutę kremową, lekko kokosową.

 

gamma-Decalacton. Źródło: https://en.wikipedia.org/wiki/Gamma-Decalactone

 

 Zapomniałabym jeszcze wspomnieć!

 

Czy widzicie taki jasno niebieski nalot na tej śliwce?
 
Za to też jest odpowiedzialny pewien związek, aldehyd pelargonowy, który występuje w wosku pokrywającym owoc. Co ciekawsze on również pełni ważną rolę w tworzeniu zapachu śliwki.

 

Wszystkie te wyjątkowe właściwości oleju śliwkowego znajdziecie w naszym masełku do ust 😋 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl