Nazwa systematyczna: Prunus domestica L.
Rząd: różowce
Rodzina: różowate
Rodzaj: śliwa
Wygląd: Nieduże drzewo dorastające do ok. 10 m wysokości, w zależności od odmiany
|
Źródło: https://www.freepik.com/free-photo/fresh-organic-plums-detail-on-a-white-background_2760835.htm |
Źródło: https://www.freepik.com/free-photo/baking-a-plum-cake_2758175.htm |
Olej śliwkowy po raz pierwszy został użyty we Francji w przemyśle spożywczym, jako idealny zamiennik dla oleju ze słodkich migdałów. Wszystko dlatego, że dodany w niewielkiej ilości nadawał piękny aromat marcepanu. Mieszany był z innymi olejami, właśnie dla nadania naturalnego aromatu. |
Śliwki znane są nam ze swoich właściwości leczniczych, jak poprawa perystaltyki jelit, ponadto są silnymi antyutleniaczami a co za tym idzie mają działanie prewencyjne przeciw nowotworom. Wywierają pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, są źródłem błonnika i potasu. |
Źródło: https://www.freepik.com/ |
Olej śliwkowy tłoczy się z pestek, to w nich drzemie głębia zapachu marcepanu, czy migdałów (jakie związki odpowiadają za zapach marcepanu przeczytacie niżej 👇 Zacznijmy najpierw od krótkiej charakterystyki oleju, czym tak naprawdę się wyróżnia i jakie ma właściwości dla naszej skóry.
- jednonienasycone kwasy tłuszczowe (z ang. MUFAs).
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe (z ang. PUFAs).
Dlaczego kwasy tłuszczowe nazywamy kwasami? Kto wie, ręka w górę ✋

To teraz kilka właściwości płynących ze stosowania oleju śliwkowego 👩🔬
Olej śliwkowy pięknie pachnie, to już wiemy i znamy doskonale. Rodzi się pytanie, czy wiecie co odpowiada za ten zapach?
Za piękny zapach marcepanu odpowiada kilka związków chemicznych. Jednym z nich, a zarazem głównym związkiem jest amigdalina, zwana inaczej witaminą B17
|
https://www.freepik.com |
oto ona:
Amigdalina. Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Amygdalin_structure.svg |
Amigdalina jest organicznym związkiem z grupy glikozydów występuje w nasionach/pestkach wielu roślin z rodziny różowatych: śliwka, słodkie migdały, wiśnia, brzoskwinia. |
Warto jeszcze wspomnieć o jednym związku chemicznym, jakim jest γ-Dekalakton, związek z grupy laktonów, wygląda tak:
To on nadaje ciepłą nutę kremową, lekko kokosową. |
gamma-Decalacton. Źródło: https://en.wikipedia.org/wiki/Gamma-Decalactone |
Zapomniałabym jeszcze wspomnieć!
Czy widzicie taki jasno niebieski nalot na tej śliwce?
Za to też jest odpowiedzialny pewien związek, aldehyd pelargonowy, który występuje w wosku pokrywającym owoc. Co ciekawsze on również pełni ważną rolę w tworzeniu zapachu śliwki.
|
![]() |
Wszystkie te wyjątkowe właściwości oleju śliwkowego znajdziecie w naszym masełku do ust 😋