Plantea.pl - kosmetyki naturalne
Dzisiejsza notka będzie smakowita

" />

Śliwka, migdały, marcepan?

Promocje
PLANTEA SUN SHIELD SPF 50
PLANTEA SUN SHIELD SPF 50
129,00 zł 99,00 zł
szt.
KREMOWY ŻEL DO MYCIA TWARZY
KREMOWY ŻEL DO MYCIA TWARZY
89,00 zł 69,00 zł
szt.
0
Bohaterem tego wpisu jest śliwka. Czy to nie jest wspaniałe, jak natura pięknie potrafi łączyć kolory? 💙💛💜
 
 
 
Nazwa systematyczna: Prunus domestica L.
Rząd: różowce
Rodzina: różowate
Rodzaj: śliwa
Wygląd: Nieduże drzewo dorastające do ok. 10 m wysokości, w zależności od odmiany

Źródło: https://www.freepik.com/free-photo/fresh-organic-plums-detail-on-a-white-background_2760835.htm

 
 

Źródło: https://www.freepik.com/free-photo/baking-a-plum-cake_2758175.htm

Olej śliwkowy po raz pierwszy został użyty we Francji w przemyśle spożywczym, jako idealny zamiennik dla oleju ze słodkich migdałów. Wszystko dlatego, że dodany w niewielkiej ilości nadawał piękny aromat marcepanu. Mieszany był z innymi olejami, właśnie dla nadania naturalnego aromatu.

 

Śliwki znane są nam ze swoich właściwości leczniczych, jak poprawa perystaltyki jelit, ponadto są silnymi antyutleniaczami a co za tym idzie mają działanie prewencyjne przeciw nowotworom. Wywierają pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, są źródłem błonnika i potasu.

 

Źródło: https://www.freepik.com/

 

Olej śliwkowy tłoczy się z pestek, to w nich drzemie głębia zapachu marcepanu, czy migdałów (jakie związki odpowiadają za zapach marcepanu przeczytacie niżej 👇 Zacznijmy najpierw od krótkiej charakterystyki oleju, czym tak naprawdę się wyróżnia i jakie ma właściwości dla naszej skóry.

 

Przede wszystkim olej ten zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT, które pełnią rolę składnika aktywnego-budulcowego, biorą udział w procesach fizjologicznych w skórze). Jednym z nich jest kwas oleinowy - omega-9 (średnia zawartość to ok. 60%) oraz kwas linolowy (omega-6) ok. 15%
 
Kolejnym ważnym elementem jest wysoka zawartość tokoferoli (powyżej 800 ppm), co oznacza, że olej jest odporny na utlenianie, a co za tym idzie jest trwalszy.
 
 
__________
 
Kwasy Ω
__________
 
 
 
Zastanawialiście się kiedyś skąd cyfry 3, 6, 9 w nazwach kwasów omega? Nie są nadane przypadkowo. Oznaczają obecność wiązania podwójnego w łańcuchu, a konkretnie miejsce występowania w łańcuchu węglowym. Dla kwasów jednonienasyconych mamy jedno wiązanie podwójne, a dla kwasów wielonienasyconych więcej niż jedno takie wiązanie.
 
 
Jak dzielimy kwasy omega?
  • jednonienasycone kwasy tłuszczowe (z ang. MUFAs).
Przykładem jest kwas omega-9 do którego zaliczyć możemy kwas oleinowy, kwas erukowy
  • wielonienasycone kwasy tłuszczowe (z ang. PUFAs).
Przykładem są kwasy omega-3, do którego zaliczamy: kwas α-linolenowy (ALA), kwas eikozapentaenowy (EPA), kwas dokozaheksaenowy (DHA) oraz kwasy omega-6, zaliczamy do nich: kwas linolowy (LA), γ -linolenowy (GLA)
 

Dlaczego kwasy tłuszczowe nazywamy kwasami? Kto wie, ręka w górę

 

Górki w łańcuchu poniżej to węgle (C), zaś część oznaczona 1️⃣ to grupa karboksylowa -COOH (pochodząca od kwasów karboksylowych). Dlatego nazywamy je kwasami 😉 Sami zobaczcie ⬇️
 
 
 
 

To teraz kilka właściwości płynących ze stosowania oleju śliwkowego 👩‍🔬

⚗️ dzięki dużej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) zapewnia równowagę lipidową skóry;
 
⚗️ zapobiega utracie wody i nadmiernemu jej odparowywaniu, poza tym olej jest niezwykle lekki i nie sprawia przy tym wrażenia ciężkości na skórze;
 
⚗️ zawarty w oleju kwas oleinowy ma zdolność do transportowania innych kwasów tłuszczowych - wielonienasyconych (z ang. PUFAs), co zwiększa penetracje skóry oraz zmiękczanie (uplastycznianie) warstwy rogowej naskórka;
 
⚗️ zaś obecność wielonienasyconych kwasów tłuszczowych zwiększa produkcję eikozanoidów (czyli produkty przemian wielonienasyconych kwasów tł.), dzięki którym skóra jest zdrowa, co więcej uszczelniają warstwę ochronną;
 
⚗️ obecność fitoseroli (sitosterol, stigmasterol, kamesterol) utrzymują skórę w dobrej kondycji. Co ciekawe rośliny wytwarzają sterole po to, aby obronić się przed roślinożercami!;
 
⚗️ bardzo duża zawartość witaminy E, a także steroli jest w stanie opóźnić procesy utleniania a tym samym degradacji komórek.
 
 
 __________
 
Ciekawostka
___________
 
 
Olej śliwkowy pięknie pachnie, to już wiemy i znamy doskonale. Rodzi się pytanie, czy wiecie co odpowiada za ten zapach?
 
 
Za piękny zapach marcepanu odpowiada kilka związków chemicznych. Jednym z nich, a zarazem głównym związkiem jest amigdalina, zwana inaczej witaminą B17
 

https://www.freepik.com

 

oto ona:

 

Amigdalina. Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Amygdalin_structure.svg

Amigdalina jest organicznym związkiem z grupy glikozydów występuje w nasionach/pestkach wielu roślin z rodziny różowatych: śliwka, słodkie migdały, wiśnia, brzoskwinia.

 

Warto jeszcze wspomnieć o jednym związku chemicznym, jakim jest γ-Dekalakton, związek z grupy laktonów, wygląda tak:

 

To on nadaje ciepłą nutę kremową, lekko kokosową.

 

gamma-Decalacton. Źródło: https://en.wikipedia.org/wiki/Gamma-Decalactone

 

 Zapomniałabym jeszcze wspomnieć!

 

Czy widzicie taki jasno niebieski nalot na tej śliwce?
 
Za to też jest odpowiedzialny pewien związek, aldehyd pelargonowy, który występuje w wosku pokrywającym owoc. Co ciekawsze on również pełni ważną rolę w tworzeniu zapachu śliwki.

 

Wszystkie te wyjątkowe właściwości oleju śliwkowego znajdziecie w naszym masełku do ust 😋 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Szablony Shoper Modern™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl